StoriesStartups9 April 20245 min

Tegendraads en duurzaam: Antwerpse Startups innoveren modesector

Copyright Jelle Jansegers 1403202415 46 37 Startit KBC1403 Z0 B 4892 websize 2Copyright Jelle Jansegers 1403202415 46 37 Startit KBC1403 Z0 B 4892 websize 2Copyright Jelle Jansegers 1403202415 46 37 Startit KBC1403 Z0 B 4892 websize 2Copyright Jelle Jansegers 1403202415 46 37 Startit KBC1403 Z0 B 4892 websize 2
Back to overview

In Frankrijk vormt de strijd tegen fast fashion een steeds belangrijker onderwerp. Nieuwe regelgeving voorziet onder andere een reclameverbod en een milieutoeslag voor goedkope wegwerpmode. Het doel: de productie en consumptie inperken van goedkope, sterk wisselende collecties die schadelijk zijn voor het milieu.

Wereldwijd klinkt de roep om duurzaamheid in de mode-industrie luider dan ooit. Consumenten, producenten en wetgevers dringen aan op verandering. Sustainability is geen trend maar noodzaak voor de toekomst van de mode-industrie. Transport- en productieprocessen maar ook levensduur van de kleding staan hierbij centraal. Een ommezwaai die Lode Uytterschaut, founder en CEO van accelerator Start it @KBC, hoegenaamd niet verbaast.

“Start-ups met een maatschappelijke impact hebben bij mij een streepje voor. Ieder jaar krijgen we zo’n 600 aanvragen binnen van startups die deel willen nemen aan ons acceleratieprogramma,” geeft Lode mee. “Daarvan worden er zowat 150 geselecteerd. Meer dan de helft van de start-ups die na ons programma actief blijven, dragen de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in de kern van hun activiteit.”


Recent ging in de Antwerpse Start it hub de eerste editie Start it Fashion van 2024 van start. “De modesector is een harde wereld, met Start it Fashion begeleiden we een handvol startups intensief om ze zo alle kansen te geven. Peter en meter van het project Anton Mertens en Lies Mertens zetten mee hun schouders onder de begeleiding. Deze editie richt zich op start-ups actief in duurzaamheid, lokale productie, fashion tech en digitalisering. We versterken hun business skills en geven inzicht in thema’s als duurzaamheid, SaaS (Software as a Service) modellen of het digitaliseren van hun business," vervolgt Lode. "Onze modestartups krijgen 45 uur extra persoonlijke begeleiding, bovenop het standaard aanbod dat startups ontvangen in het acceleratorprogramma van Start it @KBC. Er zijn workshops specifiek voor de doelgroep door toppers uit de sector, zoals Muriel Scherre. Voorts zijn er de Special Interest Groups voor onderwerpen als hardware-ontwikkeling, duurzaamheid en SAAS-platforms, en een mode-SIG.

We geven trainingen rond marktstrategie, personal branding, pitching, circulariteit, trendsetting, sales... Er zijn expert talks en mentorships. Als je begeleid wordt door iemand die het zelf al een keer heeft meegemaakt, dan luister je.”

De nieuwe Antwerp 9?

Start it Fashion verzamelde een cohort met een heel uiteenlopend aanbod.

Aiker

Aiker biedt een uitgebreide maattabel voor dameskleding met een breed scala aan maten en afmetingen, waardoor vrouwen van alle vormen en maten gemakkelijk kleding kunnen vinden die niet alleen stijlvol is, maar ook als gegoten zit.

Akier

Case Antwerp

Case Antwerp pakt uit met betaalbare en opvallende mode die de norm uitdaagt en zich afzet tegen de verspillende en misleidende praktijken in de industrie.

Case

Four Times OneFour Times One geeft de underdogs een zetje en richt zich op body positivity voor mannen, een groep die tot nu toe grotendeels uit de boot viel.

4 times 1

Globe Drip


Globe Drip automatiseert het proces van kledingdelen en revolutioneert zo de markt voor tweedehandsmode en recyling.

Globe drip

Marie Bernadette WoehrlMarie BernadetteWoehrl kiest voor een authentieke benadering van mode met handgemaakte en unieke creaties.

Woehrl

Project Unbounded


Project Unbounded wil gendergelijkheid op de werkvloer vergroten met uniseks overalls. Hun gepatenteerd systeem past de overalls aan aan zowel mannelijke als vrouwelijke lichamen.

Project unbounded

Tagshaper


Tagshaper ontwikkelt een digitaal paspoort voor kleding om zo circulariteit en de klantbeleving na verkoop te transformeren.

Copyright Jelle Jansegers 1403202414 13 59 Startit KBC1403 Z71 9183 websize

Und Uli


Und Uli is een samenwerkingshub voor breien, waar jonge ontwerpers samenwerken met kunstenaars en ervaren designers.

UND ULI B W001

Yentsé


Yentsé is een Antwerps modelabel dat gekenmerkt wordt door perfect gesneden, fijn afgewerkte kledingstukken die de drager een rechtere en elegantere houding geven.

Yentse

Elk van deze ondernemers onderstreept de noodzaak van vernieuwing in de mode-industrie, gericht op duurzaamheid en ethische productie, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen unieke stempel drukken op de modewereld van Antwerpen. Ze waarderen ook de ondersteuning die Antwerpen biedt aan kleine maar ambitieuze projecten en benadrukken de noodzaak van een sterke gemeenschap binnen de mode-industrie.

Antwerpen Modestad

“Antwerpen is de meest relevante stad om iets te ondernemen op vlak van mode én het ondernemerschap wordt er ook erg gestimuleerd,” zegt Lies Mertens. “Ik hoop als meter de nieuwe generatie te motiveren om te kiezen voor duurzame materialen en circulair ondernemen. Daarnaast wil ik hen begeleiden naar een koers die echt van betekenis is.”

“Dankzij onze gerenommeerde modeacademie, straffe modeontwerpers, talloze modewinkels en het MoMu met haar unieke stukken, is Antwerpen wereldwijd bekend als modestad. De Antwerpse mode-industrie levert jaarlijks namelijk 300 miljoen euro aan toegevoegde waarde aan onze stadseconomie. Initiatieven zoals Start it Fashion Accelerator zorgen ervoor dat deze toegevoegde waarde in de toekomst zal blijven stijgen”, aldus Erica Caluwaert, Antwerps schepen van onder andere economie en innovatie.

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

Eerder deze week kondigt Dries van Noten, lid van de originele Antwerp 6, zijn afscheid aan. "Tijd voor een nieuwe generatie", schrijft hij.

Een nieuw tijdperk waar body positivity, duurzaamheid en handgemaakte unieke stukken hand in hand gaan met esthetiek. De nieuwe lichting Start it Fashion startups is er alvast helemaal klaar voor.

Iets voor jou?

Ben jij een aspirerend ontwerper, ondernemer en/of andere fashionista? Mis je kans dan niet om je alvast in te schrijven op de waitlist voor het volgende Fashion Cohort.